Endokrin sistemimiz, hormonları üreten salgı bezleri ve bu salgı bezlerinin ürettiği hormonlardan oluşur. Solunum, kalp ve dolaşım, sindirim, boşaltım ve iskelet sistemleri kendi içlerinde çalışıp birbirlerini zaman zaman etkilerken endokrin sistem tüm bu sistemlerin hücreleri arası iletişim ve etkileşimini; hızını, düzenini, metabolizmayı, büyüme ve gelişmeyi, cinsel gelişimi ve daha nice…

Endokrin sistemimiz, hormonları üreten salgı bezleri ve bu salgı bezlerinin ürettiği hormonlardan oluşur.

Solunum, kalp ve dolaşım, sindirim, boşaltım ve iskelet sistemleri kendi içlerinde çalışıp birbirlerini zaman zaman etkilerken endokrin sistem tüm bu sistemlerin hücreleri arası iletişim ve etkileşimini; hızını, düzenini, metabolizmayı, büyüme ve gelişmeyi, cinsel gelişimi ve daha nice işlevi üstlenir. Bu işlevler çoğu kez yavaş bazen de çok hızlı işleyen mekanizmalarla birbirine bağlıdır.

Hormonlar salgı bezleri tarafından üretilip kan dolaşımına verilir. Etkileyeceği organ ve hücrelere kan yolu ile taşınır. Hedef hücrelerdeki alıngaçlar tarafından tutulan hormon, hücrede gerekli yanıtı oluşturmakla görevlidir. Yanıt olarak ortaya çıkan yeni bir salgı, yeni bir hormon, kendini salgılatan hormonun salgısının azalmasını sağlar… Bu bir denge içinde devam eder.

Hormon üreten salgı bezleri şunlardır: Hipotalamus, hipofiz, tiroid, paratioid, böbrek üstü bezleri ve üreme bezleri.

Bunlar dışında bazı organların içinde farklılaşmış hücre grupları da hormon üretebilir: Örneğin akciğerler, böbrekler, deri, kalp ve karaciğerde de bazı hormonlar üretilmektedir. Ayrıca pankreasta da sindirim enzimleri dışında insülin üreten bölgeler vardır.

Kısaca Salgı Bezleri, Ürettiği Hormonlar ve Bozuklukları

Hipotalamus

Beynin tam ortasında, merkezinde, alta kısmında ceviz büyüklüğünde bir bölgedir. Dışarıdan bakılınca beynin diğer bölgelerinden farkı olmadığı sanılır. Ancak buradaki hücreler, beyindeki sinir hücrelerinin farklılaşmasıyla ortaya çıkmış olan hücreler olup beyinle endokrin sistem arasında köprü oluşturur. Buradan salgılanan hormonlar diğer salgı bezlerinden hormon salgılanmasını uyarır veya baskılar.

Hipofiz

Hipotalamusun altında, beyin tabanında yerleşmiş olan hipofiz bir bezelye tanesi kadar küçük olmasına rağmen olağanüstü işlevler üstlenen hormon salgılarından sorumludur. Ön lob ve arka lob olarak iki bölgeden oluşan hipofizden salgılanan hormonlar şöyledir:

Ön hipofiz

Büyüme hormonu

Kemik, yumuşak doku ve tüm vücut hücrelerinin büyümesini sağlar. Eksikliğinde boy kısalığı (cücelik), fazlalığında aşırı uzun boy (devlik hastalığı) ortaya çıkar.

Prolaktin

Süt veren annelerde süt salgısını uyarır.

TSH [Tiroid Stimülan (uyaran) Hormon]

Tiroid bezini uyararak tiroid hormonu üretmesini sağlar.

Kortikotropin (Kortizon ürettirici hormon – ACTH)

Böbrek üstü bezlerinden kortizon üretilmesini sağlar.

FSH ve LH

Erkekte testisten testosteron, kadında da yumurtalıklardan cinsiyet hormonu salgılanmasını uyaran hormonlardır.

Arka Hipofiz

ADH (Antidiüretik hormon)

Böbreklerden idrar yapılmasını etkileyerek vücudun su ve mineral dengesinde rol alan bir hormondur.

Oksitosin

Doğumda rahmin kasılarak doğum eyleminin gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca emziren annede memedeki süt bezlerinin kasılarak, ürettiği sütün boşalımını sağlar.

Tiroid

Boynun ön tarafında yerleşmiş, kelebek şeklinde bir organdır. Tiroid hormonu üretir. Bu hormonun ana görevi metabolizma hızını düzenlemektir. Çocukluk çağında ise kemik büyümesi ve sinir hücrelerinin olgunlaşmasını sağlar. Doğuştan olan eksikliğinde sinir gelişimi geri kalan bebeğin zekası olumsuz etkilenir ve boyu kısa kalır. (Konjenital hipotiroidizm)

Kalsitonin

Tiroid hücreleri arasından salgılanan bir başka hormon olup aşağıda bahsi geçen parathormonla beraber vücut kalsiyum metabolizmasını düzenlemede rol alır.

Paratiroidler

Tiroid bezinin iki yanında toplam 4 adet mercimek kadar küçük salgı bezidir. Parathomon adlı bir hormon salgılayıp vücut kalsitoninle beraber kalsiyum metabolizmasını düzenlemede rol alır.

Böbreküstü bezleri

Her iki böbreğimizin üzerinde hormon üreten birer adet üçgen şeklinde salgı bezi vardır. Bu salgı bezlerinin dıştaki “kabuk” ve içteki “öz” kısımlarının her biri ayrı birer grup hormon üretir. Kabuk kısmında üretilen hormon (ilaç halinde kullanıldığında hepinizin korktuğu) kortizondur. “Öz” kısmında ise stres reaksiyonlarında rol oynayan adrenalin üretilir.

Testisler

Erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun üretim yeridir. Bu hormon, ergenlikte beliren boy artışı, penis büyümesi, kıllanma, ses kalınlaşması, kas gelişimi, sakal çıkması gibi vücut değişikliklerinin gerçekleşmesinden sorumludur.

Yumurtalıklar

Kadın cinsiyet hormonu olan östrojen ve progesteronu üreten yumurtalıklar pelvis içinde, leğen kemikleri arasında yer alır. Meme gelişimi, kalçada yağ dokusu birikimi ile dişi tipi vücut gelişimi östrojenler sayesinde olur. Östojen ve progesteron gebeliğin gerçekleşmesiyle adet döngüsünde de rol alır.

İlgili Yazılar

Çocuklarda İnsülin Direnci ve Metabolik Sendrom

İnsülin, kan şekerinin düşürülmesi ve düzenlenmesi başta olmak üzere vücutta metabolik faaliyetlerde çok önemli işlevlere sahip bir hormondur. Pankreastan salgılanır. Tip I diyabet denen insüline bağımlı diyabette pankreastan insülin salgısı…

Devamını oku
insülin iğnesinin ucunda ilacın damlası görünen yakın çekim fotoğrafı

Raşitizm Nedir?

Raşitizm kemiklerde kalsiyum depolanmasının yetersiz olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olup çok çeşitli nedenleri vardır ve her yaşta görülebilir.

Devamını oku
Raşitizm nedir?

Çocuklarda Metabolik Sendrom (İnsülin Direnci)

Çocuklarda kan şekeri yüksekliği, insülin direnci, kolesterol ve trigliserit yükselmesi, hipertansiyon giderek artan oranlarda görülen bir tablo olmaya başladı. Özellikle son 50-100 yıl içinde genlerimizin daha önce hiç alışık olmadığı,…

Devamını oku
Çocuklarda Metabolik Sendrom