Araştırmacılar emzik kullanımı ile orta kulak iltihabı arasında ilişki olduğunu gösterdi. Bu konuda Toronto Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. M. Ipp’in açıklaması şöyle: “Devamlı emzik emilmesi, genizde basınç değişikliklerine neden olarak orta kulak iltihabını kolaylaştırmaktadır”. Biliyorsunuz genze açılan Östaki borusu orta kulakla bağlantıyı sağlamakta ve orta kulağın basıncının dengelenmesi görevini üstlenmektedir. (Otomobille uzun yola giderken tepelere çıkıldığında kulağınızdaki “cıklamaları” yutkunarak gideriyoruz ya; işte o sırada Östaki borusu ile basınç dengelemesi yapmış oluyoruz) “Normalde orta kulaktan genze doğru olması gereken hava ve sıvı akımının uzun süre emzik emilmesi sırasında ters yöne gidebileceğine inanıyoruz”, diyor Prof. Ipp. Özellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında bu daha kolaylıkla gerçekleşiyor.
Meraklısına: Yaşları 0 ile 5 arası değişen 476 çocuk çalışmaya alınıp izlenmiş; bunların uzun süre emzik emdiği bilinen 216’sının %35’i en az 1 kez orta kulak iltihabı geçirirken %16’sı yineleyen orta kulak iltihabı yaşamış. Kalan 260 çocukta yineleyen orta kulak iltihabı geçirme oranı %11’miş.
Aynı üniversiteden Dr S. Jacobson ise emzik emmenin anne sütünü bırakmada kolaylaştırıcı olduğunu, oysa anne sütünün orta kulak iltihabına karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu söylüyor.
Demek ki emzik kullanımı sonucu hem mekanik etki ile orta kulak iltihabı olasılığı artıyor hem de anne sütünden daha erken ayrılma ile dolaylı bir sıklık artışı nedeni oluyor.