Doğum sonrası rahmin tekrar eski hacmine küçülmesi ve hamilelikte alınan kiloların verilmesinden sonra iyice belirgin hale gelebilen çatlak ve sarkıklık genç annenin vücudunu deforme gösterebilir. Doğum sonrası karında, özellikle de göbek altında oluşan çatlak ve sarkıklıkların düzeltilmesi karın germe yani abdominoplasti ile mümkündür. Abdominoplasti, karın bölgesinin alt kısmındaki fazla deri…

Doğum sonrası rahmin tekrar eski hacmine küçülmesi ve hamilelikte alınan kiloların verilmesinden sonra iyice belirgin hale gelebilen çatlak ve sarkıklık genç annenin vücudunu deforme gösterebilir.

Doğum sonrası karında, özellikle de göbek altında oluşan çatlak ve sarkıklıkların düzeltilmesi karın germe yani abdominoplasti ile mümkündür.

Abdominoplasti, karın bölgesinin alt kısmındaki fazla deri ve yağ dokularının çıkarılarak, karın duvarı kaslarının iç dikişlerle gerildiği, sarkıklıkları belirgin şekilde düzelten bir operasyondur. Ancak, iç çamaşırı veya bikini altında, sezaryen izi doğrultusunda ve bundan biraz daha uzun bir iz oluşur.

Karın bölgesinde, diyet ve egzersiz ile düzelmeyen geniş yağ birikintileri olan ve derideki elastikiyetin zayıflamasına bağlı olarak karnı sarkan kişiler, abdominoplasti için uygun adaylarıdır. Karın germe, şişmanlığı düzelten bir ameliyat değildir. Şişmanlık sayılmayacak bir göbek elbette ki karın germe ile düzelir. Ancak, çok aşırı şişman bir kişinin karın germe işleminden tatmin edici bir sonuç alması çok zordur.

Gelecekte tekrar hamile kalmayı planlayan hastalara, abdominoplasti tavsiye edilmez. Göğüs kafesi altında ve göbek üstünde kalan herhangi bir bölgede daha önce geçirilmiş bir ameliyat ve buna bağlı bir yara izi mevcut ise bunu mutlaka cerrahınıza bildirmelisiniz. Bazen, daha önce geçirilmiş ameliyatlarda kesilmiş olması muhtemel bazı doku ve damarlar nedeni ile karın gerdirme yaptırmanız mümkün olmayabilir.

Cerrahınız ile ilk görüşmenizde beklentilerinizi aktarmalı, cerrahınızın sizi muayene ettikten sonra yapacağı açıklamaları ve önerileri dinlemeli, konu hakkında detaylı bir bilgi sahibi olduktan sonra yapılacak girişim konusunda ortak bir karara varmalısınız. Sigara veya herhangi bir ilaç kullanımı mevcut ise mutlaka bunu cerrahınıza bildirmelisiniz. Sigaranın ameliyattan en az 1-2 hafta önceden bırakılması tavsiye edilir. Ameliyattan sonra da 1-2 hafta kadar sigara kullanılmaması yara iyileşmesi açısından çok büyük yarar sağlar.

Karın germe ameliyatı, genel anestezi altında yapılan yaklaşık 2-3 saat kadar süren bir ameliyattır. Ameliyatta göbek altında kalan deri ve yağ dokuları atılıp, göbek üstünde kalan deri ve yağ dokuları karın duvarından ayırıldıktan sonra aşağıya doğru çekilip sezaryen izi seviyesinde dikilerek karın gerilir. Karın duvarındaki kaslar da dikişler ile orta hatta doğru gerilerek bel bölgesinin incelmesi sağlanır. Göbek de eski yerinden ayırılıp, daha yukarıda kendisi için açılan bir delikten geçirilerek yeniden oluşturulur.

Ameliyattan sonra, kasıklarınıza yakın bir bölgeden çıkartılan iki adet dren ile 2-3 gün kadar muhtemel sızıntıların karın içerisinde birikmeden, dışarı alınması sağlanacaktır. Karın bölgesini saran bir korse giydirilecektir. Hasta, ertesi sabah ayağa kaldırılıp, öne eğilmiş bir şekilde yürütülür ve aynı gün veya bazen ertesi gün taburcu edilir. İlk günlerde karında hafif bir şişlik ve ağrı oluşabilir. Bunlar ilaçlar ile azaltılır. Öne eğilerek yürüme yaklaşık 7-10 gün kadar sürer en geç 15 gün içinde hasta doğrulabilir. Dikişler 12-15 gün sonra alınır.

Eğer emilebilir dikiş kullanılmış ise dikişler alınmaz. Bedensel yorgunluğu çok fazla olmayan bir işe 2-3 hafta içinde geri dönülebilir. Ameliyattan 4-6 hafta sonra çok ağır olmayan egzersizlere başlanabilir. İzler 3-6 ay kadar belirgin görünüp, zaman içinde düzleşip beyazlar ve silinir. Ancak, tamamen yok olmazlar.

Daha fazla bilgi ve açıklamalar için cerrahınıza danışabilirsiniz.

Op. Dr. Aret Çerçi Özkan
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı

İlgili Yazılar

Kepçe (Yelken) Kulakların Düzeltilmesi

Yelken kulak deformitesi, bir çocuğun ruh sağlığı ve arkadaş ilişkileri, açısından önemli sorun oluşturabilir. Kulaklar 5-6 yaşlarında, gelişimini tamamlayacağından, yelken kulakların okul öncesi dönemde düzeltilmesi mümkündür. Çocukluk döneminde düzeltilmemiş yelken…

Devamını oku
Yelken Kulakların Düzeltilmesi

Meme Sarkmalarının Tedavisi

Hamilelik ve emzirmenin neden olduğu meme elastikiyetinin kaybı, yer çekimi, göğüs üstüne yatma alışkanlığı gibi nedenler, yıllar içinde memelerin gevşeyip sarkarak biçimini kaybetmesine yol açabilir. Mastopeksi, memelerde oluşan sarkıklıkları düzelterek…

Devamını oku
Meme Sarkmalarının Tedavisi