Bebeğinizin Ağız ve Diş Sağlığı İlk süt dişleri 6-12 ay arasında sürmekte, 2.5-3 yaş civarında tüm süt dişleri tamamlanmaktadır. Bebeğinizin iyi ağız hijyenine ve çürüksüz dişlere sahip olması için ilk dişlerinin sürmesini takiben diş hekimine ilk ziyaretlerinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi ve Amerika Çocuk Diş Hekimliği Akademisi…

Bebeğinizin Ağız ve Diş Sağlığı

İlk süt dişleri 6-12 ay arasında sürmekte, 2.5-3 yaş civarında tüm süt dişleri tamamlanmaktadır. Bebeğinizin iyi ağız hijyenine ve çürüksüz dişlere sahip olması için ilk dişlerinin sürmesini takiben diş hekimine ilk ziyaretlerinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi ve Amerika Çocuk Diş Hekimliği Akademisi bebeklerin ilk ziyaretlerinin ilk dişlerinin sürmesini takiben 6 ay içerisinde olması gerektiğini bildirmiştir.

Ebeveynlerin bebekleri için en dikkatli oldukları bu dönemde ilk diş hekimi ziyareti için endişeli olmaları çok doğaldır. Bebeklerini ilk ziyarette neler beklediği, bebeklerinin herhangi bir acı hissedip hissetmeyecekleri gibi endişeleri olmaktadır.

Bebeklerin ilk ziyaretinde diş hekimi herhangi bir el aleti kullanmamaktadır. İlk ziyarette diş hekimi bebeğin ağız muayenesini anne veya babanın kucağında sadece elleri ile yapmaktadır. İlk ziyaret sırasında diş hekimi bebeğin diş gelişiminin kontrolünü yapar, ağız hijyeninin nasıl sağlanması gerektiği ve diş çürüklerine karşı koruyucu ve önleyici programlar hakkında bilgi vermektedir.

Bebekler ilk 6 ay çocuk doktorlarının da önerisi doğrultusunda sadece anne sütü ile beslenmektedir. Sonrasında anne sütü ile beraber ek besinlere geçilmektedir. Özellikle ek besinlere geçildiği dönem ilk süt dişlerinin sürdüğü döneme denk gelmektedir. Bu dönemde yapılması gereken biberon, anne memesi veya kaşık ile verilen besinlerden sonra dişler üzerindeki besin artıklarının nemli gazlı bez, bebekler için üretilmiş diş fırçaları veya anne parmağına takılan parmak diş fırçaları ile dişlerin temizlenmesidir.

Bebeklere gece sütü veya maması veren annelerin beslenmenin ardından mümkünse bebeklerinin dişlerini fırçalamaları veya nemli gazlı bez yardımıyla temizlemeleri gerekmektedir. Bu uygulamayı yapamıyorlarsa birkaç damla su vererek bebeklerin ağzından süt veya mama artıklarının uzaklaştırılması gerekmektedir. Gece boyunca ağız ortamında kalan besin artıkları erken çocukluk dönemi çürüğüne ya da biberon çürüğüne neden olmaktadır.

İlgili Yazılar

Diş Yaralanmaları (Travma)

Diş travmaları çocuklarda çok sık rastlanılan bir durumdur. Diş kırılması veya dişin kökünden çıkması durumunda ne yapmalıyız? Özellikle çok hareketli ve spor ile ilgilenen çocuklarda görülme sıklığı daha da fazladır.…

Devamını oku
dis travmalari

Yenidoğan Dişi

Bazı bebeklerin “dişle” doğabildiklerini hiç duydunuz mu? Hatta prematüre bir bebeğin bile diş çıkarması olasıdır. (1500 gram civarında bir bebekti ve ben 1993 yılında Cerrahpaşa’da yeni asistanken yoğun bakımda yatarken…

Devamını oku
Yenidoğan Dişi

Dişler Sürmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebekler daha önce de belirttiğimiz gibi çürüğe neden olan bakteriler ile doğmazlar. Çürük yapıcı bakteriler, bebeğin ağzına zaman içinde yerleşir. Anne ya da bebeğin bakımını üstlenen bireyin, mamanın tadına veya…

Devamını oku
Dişler Sürmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?