Günlük poliklinik uygulamalarımızda göğüs ağrısı ile özellikle okul çağı ve ergen çocuklar geldiğinde ailelerin kalp hastalığından çok korktuklarına şahit oluyoruz. Oysa göğüs ağrısının kalpten kaynaklanıyor olma olasılığı oldukça düşüktür. Çoğunlukla göğüs kafesini oluşturan kaburgalar; kaburgalar arası kaslar, kıkırdaklar, göğüs kemiği (sternum) kaynaklı ağrılar olur.
Aşağıda göğüs ağrısının olası nedenleri, kalp hastalıkları ile ilgisi ve ne zaman kardiyolog görmesinin önerildiği ile ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.
Çocuklarda göğüs ağrısının nedenleri nelerdir?
Samimi konuşmak gerekirse aslında göğüs ağrısının nedenini her zaman kesin olarak söyleyemiyoruz. Göğüs ağrısının kalp kaynaklı olma olasılığının %1 ve altında olduğunu bilmek rahatlatıcı olur mu sizin için?
Göğüs kafesine ait nedenler
Travmalar (top çarpması, koşarken farkında olmadan çarpışma, unutulup önemsenmemiş bir düşme), virüs enfeksiyonları sırası ve sonrasında olan göğüs kafesi ağrıları, kaburgaların kıkırdak-kemik bileşkelerindeki ağrılar (kostokondrit), kaburgalar arasındaki adelelerin ağrıları.
Akciğer kaynaklı ağrılar
Bronşit, zatürre, akciğer zarının enfeksiyonları.
Mide ve reflü ağrıları
Mide asit reflüsünde göğüs kemiği gerisindeki yanma erişkinde bile göğüs ağrısı olarak yorumlanabilmektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları
Devamlı öksürüğe bağlı kas ağrısı olabilir.
Kalp kaynaklı ağrılar
- Perikarditler: Kalp zarı enfeksiyonlarıdır, burada 2 katlı bir zarın katları arasında sıvı birikince sıvı miktarına bağlı olarak hem ağrı hem de kalbin fonksiyonlarında bozulma olur.
- Miyokarditler
- Koroner damar tıkanıklıkları: Doğuştan veya edinsel tıkanmalarda göğüs ağrısı olur
- Ritim bozuklukları
- Aorta yırtılmaları: Çok şiddetli ağrı yapar
Çocuklarda göğüs ağrısı durumunda neler yapılmalıdır?
Her ne kadar çocuklarda göğüs ağrısının kalp kaynaklı olma olasılığı çok düşük de olsa göğüs ağrısı şikayeti durumunda çocuğunuzu doktora götürmeyi ihmal etmeyin. Gerekirse doktorunuz bir kardiyoloğa zaten danışacak veya sizi sevk edecektir.
Çocuklarda Göğüs Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?
Doktorunuz şu soruları soracaktır:
- Yakında bir travmaya maruz kaldı mı? Yukarıda da yazdığımız gibi.
- Ne zamandır ağrıyor? Ağrı ne sıklıkla geli̇yor? Ne kadar uzun sürüyor, uykudan uyandırıyor mu?
- Çocuğunuz yakın zamanlarda bir hastalık geçirdi mi? (Ateşli enfeksiyonları takip eden göğüs kafesi ağrısı, kıkırdak- kemik bileşkesinin enflamasyonu (kostokondrit) olabilir; çok sık öksürmek de kaburga ve kas ağrısı nedeni olabilir.)
- Göğüs kafesinde parmakla gösterilecek kadar küçük bir alanda ağrı oluyor mu?
- Derin nefes alınca batıcı bir ağrı oluyor mu?
- Şiddeti nasıl?
Alınan cevaplara göre basit bazı testler, EKG, akciğer grafisi, kan testleri ve kardiyolog konsültasyonu sonunda ekokardiyografi vs istenebilir.
Göğüs ağrısının tedavisi
Altta yatan yani ağrıya neden olan hastalığın tedavi̇si̇ i̇le göğüs ağrısı da tedavi̇ olacaktır. Çoğunlukla enfeksiyonun geçmesi, ağrı kesiciler, reflünün tedavisi vs yeterli olur.