Çocuk Doktoru Gözü İle Çocuklar ve Ev Hayvanları
Çocuklar, ev hayvanları tarafından erişkinlerden daha fazla ısırırlar. Bu daha çok eve yeni doğmuş bir bebek getirildiğinde görülür. Bundan dolayı eve yeni bir bebek geldiğinde hayvanın tepkileri dikkatle gözlenmeli ve hayvanlar bebek geldiğinde kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır. 2–3 haftalık bir alışma döneminden sonra ev hayvanları bebeği ya görmezden gelmeye başlar ya da varlığından keyif alarak onunla ilgilenirler. Yine de hayvan bebeğin etrafındayken, eğlendiğinden emin olunsa bile dikkat edilmelidir.
Çocuğunuza arkadaşlık edecek bir hayvan almayı düşünüyorsanız; çocuk ve hayvan birbirlerine iyice alışana kadar çocuğun hayvanı kucaklamasına izin vermeyiniz. Daha küçük çocuklar bir hayvan ile oyuncağı ayırt edemeyip onu ısırmaya tahrik edecek şekilde davranabilir.
Hayvanlı bir evde doğup büyüyen bir çocuk merhameti, sevmeyi, empatiyi öğrenir, ileride daha sağlam bir kişilik sahibi olur. Doğduğundan beri evde hayvan olan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğu, alerjik reaksiyonlarının daha az olduğu bilinmektedir. Tabii sonradan hayvan alıp ona alerjik reaksiyon geliştirenler hariç…
Eve hayvan almadan önce neler yapmalıyız?
8 yaşına gelmiş alerjik bünyeli bir çocuğunuz var ve eve kedi almak istiyorsanız en sağlıklısı deri testi yaptırarak hayvan tüy ve epiteli alerjisi olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer test yerinde belirgin bir kabarma olursa o hayvana alerjisi olduğu için maalesef evde beslenmesi mümkün olmayacaktır.
- İyi huylu bir hayvan edinmeye çalışın. Yaşlı hayvanlar bir çocuk için iyi bir tercihtir, yavru bir kedi/köpek, patileri ile oynarken oyun ile tırmalamayı ayırt edemeyebilir.
- Hayvanınıza iyi davranın. Örneğin köpeği çok kısa bir ip veya zincirle bağlamayın. Çünkü böyle bir kısıtlama onu sinirli ve saldırganlaştırabilir.
- Çocuğunuzu hayvanla yalnız bırakmayın. Bebek, hayvanın sinirlendiğini anlayamadığı için birçok ısırık, oyun amaçlı koşuşturmalar sırasında ortaya çıkar.
- Çocuğunuzun yüzünü, hayvanın yüzüne yaklaştırmamayı öğretin.
- Çocuğunuzun hayvanın kuyruğunu çekmesine veya oyuncağını almasına izin vermeyin.
- Hayvanı uyurken veya yemek yerken rahatsız edilmesine izin vermeyin.
- Tüm hayvanların kuduz aşısı yapılmalıdır.
- Sinirli hayvan nasıl olur onu öğretin. Histerik-havlayan, çömelmiş pozisyonda durup gözlerini diken, kuyruğunu dikmiş hayvan!
- Yabancı bir köpekle karşılaştığında bekleyip köpeğin onu koklamasına ve tanımasına izin vermeyi öğretin; kaçmamasını veya tehdit edici hareketler yapmamasını öğretin.