Dirsek eklemine katılan üç kemikten biri olan radius başının subluksasyonu, tam olmayan çıkığıdır. Aslında dirseği sağlam tutan önemli bir ligamentin, annular ligament denen kuvvetli bağın yaralanmasıdır. Bu bağ normalde ön kolun başparmak hizasındaki kemiği olan radiusun, dirsek eklemine katılan kısmını, radius başını normal pozisyonunda destekler.
Çocuklarda dirsek çıkığı nasıl oluşur?
Dirsek dikine olarak çekme kuvvetine maruz kaldığında bu bağ ekleme doğru esner ve araya sıkışır. Dirsek ağrı nedeniyle hareket ettirilemez. Üç yaştan sonra nadir görülür.
Dirsek çıkığı durumunda ne yapmalı?
Basit bir manevra ile katlanan sıkışan bağ normale döner, ancak bunu hekimlerin uygulaması gerekir. Genellikle çocuk hemen dirseğini hareket ettirebilmeye başlar, hemen tedavi yapılmaz tanı geç konur tedavi geç yapılırsa nadir de olsa şişlik nedeniyle birkaç gün hareketsiz kalır. Genellikle röntgen kontrolüne bile gerek yoktur. Antienflamatuar şurup kullandırılır.
Çocuklarda dirsek çıkığı önlenebilir mi?
Genellikle ikinci bir kişi, ebeveyn, bazen büyük kardeş çekmesiyle, ya da, elinden tutup yürütürken çocuğun kendi ağırlığını koluna bırakmasıyla olduğundan tekrarlama ihtimali yüksektir. Bu pozisyona zorlanmazsa hiçbir işaret kalmayacak hale gelir.
Erişkin ve Çocuk Ortopedisi Uzmanı