Çekilmiş Dirsek (Dirsek Çıkığı)

Dirsek eklemine katılan üç kemikten biri olan radius başının subluksasyonu, tam olmayan çıkığıdır. Aslında dirseği sağlam tutan önemli bir ligamentin, annular ligament denen kuvvetli bağın yaralanmasıdır. Bu bağ normalde ön kolun başparmak hizasındaki kemiği olan radiusun, dirsek eklemine katılan kısmını, radius başını normal pozisyonunda destekler. Çocuklarda dirsek çıkığı nasıl oluşur?…

Dirsek eklemine katılan üç kemikten biri olan radius başının subluksasyonu, tam olmayan çıkığıdır. Aslında dirseği sağlam tutan önemli bir ligamentin, annular ligament denen kuvvetli bağın yaralanmasıdır. Bu bağ normalde ön kolun başparmak hizasındaki kemiği olan radiusun, dirsek eklemine katılan kısmını, radius başını normal pozisyonunda destekler.

Çocuklarda dirsek çıkığı nasıl oluşur?

Dirsek dikine olarak çekme kuvvetine maruz kaldığında bu bağ ekleme doğru esner ve araya sıkışır. Dirsek ağrı nedeniyle hareket ettirilemez. Üç yaştan sonra nadir görülür.

Dirsek çıkığı durumunda ne yapmalı?

Basit bir manevra ile katlanan sıkışan bağ normale döner, ancak bunu hekimlerin uygulaması gerekir. Genellikle çocuk hemen dirseğini hareket ettirebilmeye başlar, hemen tedavi yapılmaz tanı geç konur tedavi geç yapılırsa nadir de olsa şişlik nedeniyle birkaç gün hareketsiz kalır. Genellikle röntgen kontrolüne bile gerek yoktur. Antienflamatuar şurup kullandırılır.

Çocuklarda dirsek çıkığı önlenebilir mi?

Genellikle ikinci bir kişi, ebeveyn, bazen büyük kardeş çekmesiyle, ya da, elinden tutup yürütürken çocuğun kendi ağırlığını koluna bırakmasıyla olduğundan tekrarlama ihtimali yüksektir. Bu pozisyona zorlanmazsa hiçbir işaret kalmayacak hale gelir.

Op. Dr. Gökçe Mık

Erişkin ve Çocuk Ortopedisi Uzmanı

İlgili Yazılar

Femur Başı Epifiz Kayması

Femur başı epifiz kayması (FBEK) ergenlik öncesi ve ergenlik çağındaki gençlerde görülen ortopedik bir hastalıktır. Nedeni bilinmemektedir; femur kemiğinin yuvarlak top şeklindeki baş kısmı aynı dondurma külahının en üstündeki dondurma…

Devamını oku
Kalça röntgeni

Deformasyonel Plagiosefali (Kafatası Şekil Bozuklukları)

İlk olarak 2003 yılı ve sonrasında 2016 senelerinde Amerikan Pediatri Akademisi pek çok araştırmayı değerlendirerek kafa deformasyonları ile ilgili kılavuz niteliği taşıyan bir yol haritası çizmiştir. Bu kılavuz da deformasyonel…

Devamını oku

Çocuklarda Kas, Kemik ve Eklem Yaralanmaları

Basit kas ezilmeleri ve çekmelerinin birçoğu evde tedavi edilebilir. Kemik kırıkları ve burkulma sonucu oluşabilecek bağ yaralanmaları uzman doktor tarafından tedavi edilmelidir. Çocuğumda meydana gelen kas ezilmesi veya zedelenmeyi nasıl…

Devamını oku
Çocuklarda Kas, Kemik ve Eklem Yaralanmaları