Kızamıkçık, (tıptaki adıyla Rubella), çoğunlukla çocukluk çağında döküntü ve ateşle seyreden bir hastalıktır. Erişkinde de görülebilmektedir ancak birçok çocuk, çocukluk çağında geçirmiş olduğu için erişkinlerde nadirdir. Bulaşma çoğu virüs enfeksiyonunda olduğu gibi damlacık yoluyla olur. 12 aylıkken 5–6 yaşında ve 12 yaşında kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı ile korunma mümkündür.
Çocuklarda kızamıkçık belirtileri ve teşhis
Hastalığın kuluçka süresi 2–3 haftadır (Bulaştıktan 2- 3 hafta sonra belirti verir). İlk belirti hafif ateştir. İlk 2–3 gün 38,5°C’yi geçmeyen ateş olur, yaklaşık 3 gün sonra yüz ve boyundan başlayan açık pembe, birleşme eğilimi olmayan, kaşıntısız döküntü ortaya çıkar. Hemen ardından ateş düşer. Hastalık sırasında boyun kulak arkası ve ense kökünde lenf bezi şişmesi olur.
Tanı, hastalığın özgün görünümü ile konur. Şüpheli vakalarda kanda antikor testi yapılmalıdır.
Genellikle sorunsuz iyileşir, yan etkisi pek yoktur.
Hamile kadında hastalık ana rahmindeki bebek için tehlikelidir. Özellikle gebeliğin ilk yarısında hastalık geçiren hamilelerin bebeğinde kalıcı sakatlıklara neden olabilir. Bunlar sağırlık, zekâ geriliği, kalp ve göz hastalıklarıdır. Bunun için gebelik planlayan kadınların hamile kalmadan 3 ay önce aşılanması gerekir.
Çocuklarda kızamıkçık tedavisi
Çocuklarda kızamıkçığın özel bir tedavisi yoktur. Kızamıkçık virüsünü öldüren bir ilaç henüz keşfedilmemiştir. Ateş düşürücüler ve istirahat yeterlidir. Bulaştırıcılık 3 hafta sürdüğü için bu süre boyunca hastayı gebelerden uzak tutmak gerekir. Ateş 3 günden uzun sürerse, öksürük, eklem ağrıları ve şişlikleri, nefes darlığı ve çarpıntı olursa acilen doktora başvurunuz.