Eğer bebeğinizin birden nefesi kesildi, öksüremiyor, ağlayamıyor veya konuşamıyorsa ve o sırada iç çekmeleri oluyorsa boğazına bir şey kaçtı ve nefes borusunu tamamen veya kısmen tıkadı demektir. Hava yolunu hızla ve başarılı bir şekilde açmanız ve gerekiyorsa yaşam desteği vermeniz halinde yavrunuzun hayatını kurtarmış olacaksınız. Bebeğinizde boğazına bir şeyler kaçtığını…

Eğer bebeğinizin birden nefesi kesildi, öksüremiyor, ağlayamıyor veya konuşamıyorsa ve o sırada iç çekmeleri oluyorsa boğazına bir şey kaçtı ve nefes borusunu tamamen veya kısmen tıkadı demektir. Hava yolunu hızla ve başarılı bir şekilde açmanız ve gerekiyorsa yaşam desteği vermeniz halinde yavrunuzun hayatını kurtarmış olacaksınız. Bebeğinizde boğazına bir şeyler kaçtığını düşündüren bir sorun var ama zorlanarak öksürebiliyorsa izin verin öksürsün: Öksürük hava yollarını temizlemede en etkili yoldur.

Tıkayıcı nesnenin çıkarılması

Bir sandalyeye oturun. Bebeğinizi resimdeki gibi yüzüstü ama baş aşağı yatırın. Vücudunu dizinizden aşağı uzatın, bir elinizle yüzüne destek olun. Sırtına kürek kemikleri arasına gelecek şekilde 4-5 kez kuvvetlice vurun.

Yeniden canlandırma

Yukarıdaki işlemleri yapmanıza rağmen yanıt alamadıysanız hele evde yalnız değilseniz birileri 112’yi ararken birisi de bebeğe yaşam desteği vermeye başlamalıdır.

Hava yolunu açın ve nabzı kontrol edin

Bebeğin sağında yere diz çökün, bir elinizle alnını geriye doğru atarken bir elinizle de ensesini nazikçe destekleyin ve başını hafifçe geri atarak hava yolunu açmaya çalışın. Soluk alıp almadığını kontrol edin. Nabzı atmıyorsa ve soluk almıyorsa ağızdan ağza solunuma başlayın!

Ağızdan ağza solunum

Bebeğin memelerini birleştiren hattın ortasında göğüs kemiği üzerine işaret ve orta parmağınızla 2-3 santimlik baskı uygulayın. Bunu 4-5 kez tekrarlayıp ağızdan ağza solunuma geçin: Başı geriye doğru hafifçe atılı iken sol elinizle burun deliklerini kapatıp ağzını ağzınızla kapatıp hafifçe nefes verin.

Soluk alıp almadığını bir kez daha kontrol edin. Yanıt vermiyorsa sırtına birkaç kere daha vurup boğazına kaçanı çıkarmaya çalışın, Yine yanıt yoksa kalp masajı ve ağızdan ağza solunuma devam edin. Kalbe 5 basıya karşılık 1 soluk vererek bu işlemi dakikada 20 kez olacak şekilde tekrarlayın. Kalp masajı ve ağızdan suni solunumu yaparken yüksek sesle sayın. Bu işleme yardım gelene kadar devam edin!

İlgili Yazılar

Çocuklarda Kemik Kırıkları

Basit kas ezilmeleri ve çekmelerinin birçoğu evde tedavi edilebilir. oysa kemik kırıkları ve burkulma sonucu oluşabilecek bağ yaralanmaları uzman doktor tarafından tedavi edilmelidir. Çocuğumda meydana gelen kas ezilmesi veya bertilmeyi…

Devamını oku

Çocuklarda Yanıklar

Küçük çocuklarda yanıklar en fazla rastlanan ev kazalarının başında gelir. Özellikle sıcak su veya sıvılarla haşlanma tarzı yanıklar da en fazla rastlanan yanık şeklidir. Küçük çocuk ve bebekler, özellikle çok…

Devamını oku

Ecza Dolabında Neler Bulunmalı?

Her çocuklu ailenin ecza dolabında tam teşekküllü bir ilk yardım kiti bulunması zorunludur. Hatta 2 adet ilk yardım kiti olmalı, biri de arabaya konmalıdır. Bu kitler kolay ulaşılabilecek yerde muhafaza…

Devamını oku