Bebeklerde Dışkılama Alışkanlığı, Popo Bakımı ve Bez Değiştirilmesi
İlk 2–3 gün koyu yeşil olan kaka anne sütü ile beslenenlerde altın sarısı renge döner, kötü kokmaz, süt kesiği tanecikleri içerir.
İlk 3–4 ay günlük kaka sayısı 1–7 arasında, ortalama 3-4’tür.
Bebek doğumdan sonra ilk 48 saatte kaka yapmazsa doğuştan barsak tıkanıklığı şüphesi vardır ve doktor muayenesi gerekir.
Birinci ayın sonundan itibaren kaka seyrelebilir. İki kaka arası 3 güne kadar uzayabilir. Ancak kıvamı yumuşaksa ve rahat yapabiliyorsa önemli değildir.
Kakasını çok zor, aşırı ıkınmalı yapıyorsa, kaka basıncı fazla ve fışkırır tarzda ise doğuştan olabilecek anüs hastalıkları yönünden doktorunuza danışınız.
Sağlıklı bebeklerin % 99’u idrarını ilk 48 saatte yapar. İlk 48 saatte idrarını yapmayan bebeklerde sıvı (anne sütü ve/veya mama) alımı azlığı, idrar yolu hastalıkları veya tıkanıklığı, böbrek hastalıkları araştırılmalıdır.
Alt değiştirme malzemelerinizi değişim yerinin yakınında ama çocuğunuzun ulaşamayacağı mesafede bulundurun. Bebeğinizi ne kadar küçük olursa olsun bez, krem vs almak için bir an bile yalnız bırakmayın.
Bebeğin altının temizlenmesi ilk aylarda su ve pamukla olmalıdır (Temizliği zeytinyağı ile de yapabilirsiniz). Islak pamukla sildikten sonra kurulayıp kısa bir süre kuruması için havalandırın veya kıvrım yerlerinde nem kalmaması için sessiz bir saç kurutma makinesi ile kurutun. Doktorunuz önerdiyse pişik önleyici, cildi besleyici kremler kullanın. Pudrayı mümkünse hiç kullanmayın. Eğer kullanıyorsanız pudra kutusunu asla bebeğin eline oynaması için vermeyin: Kaza ile kapağı açılıp bebeğin akciğerlerine pudra kaçarsa hayatına mal olabilir. Pudrayı avucunuza döküp oradan parmağınız ile poposuna sürün.
İdrar yolu enfeksiyonlarından korumak için kızlarda genital temizlik mutlaka önden arkaya doğru olmalıdır. Çünkü dışkı artıklarının idrar çıkış deliğine bulaşması idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
Kirli bezi katlayıp top haline getirin, kapaklı ve içinde çöp poşeti olan pedallı bir çöp kutusuna atın. Çöp kutusunu bebek odasında bulundurmayın. Bebeğinizin altını değiştirdikten sonra bebeğinize dokunmadan hemen ellerinizi yıkayın; mümkünse sıvı sabun kullanın. Kalıp sabunlarda mikropların kolonize olabileceğini unutmayın. Ellerinizi bu iş için ayırdığınız farklı bir havluya kurulayın veya kağıt havlu kullanın.
Sünnetsiz erkek çocuklarının sünnet derisini sıyırıp ucundaki deliği veya sünnet derisinin altını temizlemeye çalışmayın.