Bebekle Uçak Yolculuğu

Bebekler uçağa binebilir mi? Bebekler kaç aylıktan itibaren uçağa binebilir? Bebekle uçak seyahatinde nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevabı için yazımızdan yararlanabilirsiniz… Bebekle uçak seyahati konusu ne zaman açılsa hep aklıma gelen bir olayı anlatarak başlamak istiyorum: Yıllar önce muayenehaneme 1 aylık bebeğiyle bir anne geldi. İlk defa ve tavsiye…

Bebekler uçağa binebilir mi? Bebekler kaç aylıktan itibaren uçağa binebilir? Bebekle uçak seyahatinde nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevabı için yazımızdan yararlanabilirsiniz…

Bebekle uçak seyahati konusu ne zaman açılsa hep aklıma gelen bir olayı anlatarak başlamak istiyorum: Yıllar önce muayenehaneme 1 aylık bebeğiyle bir anne geldi. İlk defa ve tavsiye üzerine gelen annenin üzerinde bir hüzün vardı ki sormayın gitsin. Eşi Suudi Arabistan’da mühendismiş ve bebeği küçük olduğu için çocuk doktorları bebek en az 6 ay olmadan uçağa binemeyeceklerini söylemiş. Ne üzülmüştüm. Bana da aynı şeyi sordu, uçabileceğini duyunca önce kendisi sevinçten uçtu, sonra da ailece Arabistan’a uçtular.

Birçok ebeveyn için bebekle veya hareketli bir çocukla uçak seyahati fikri bile başlı başına bir kâbustur. Bebek malzemelerinin olduğu çanta, annenin el çantası, bebek arabası ve elbette bebeğin kendisi, belki de bunlara ek olarak çok hareketli 3 yaşında bir ağabey. Bu seyahat kâbusa dönmesin de ne olsun?

Bu yazımızda uçakla seyahati mucizevi bir şekilde kolaylaştıracak 10 altın kural veremeyiz ama yine de işinizi kolaylaştıracak bir takım önerilerimiz olacak.

Uçak yolculuklarında bir önemli nokta da (hele hele uzun mesafe uçacaksanız) küçük ve çok sayıda paketinizin ve çantanızın olmamasıdır. Koşuşturma sırasında bu çantaların bazılarının unutulması veya kaybı olasıdır.

Bebekle uçak yolculuğuna hazırlanma

Bebek el çantasını hazırlarken içine uçağa özel neler koymanız gerektiğini söyleyelim:

  • Her zamankinden daha fazla sayıda bebek bezi ve ıslak mendil alın çünkü uçaktaki basınç değişikliği ve titreşimle birçok bebek her zamankinden daha fazla kaka yapar. Pişik kremlerini, burun damlası ve spreylerini de unutmayın.
  • Bolca boş poşet ve yedek kıyafet alın; kusarsa kirlileri nereye koyacağınızı bilemezsiniz.
  • Uçakta gerekebilecek her ilacı (hele hele sıvıysa) ayrı ayrı kilitli poşetlere koyun.
  • Biberon, emzikler (yedeğin de yedeği!), toz mama, daha büyük çocuklar için dökülmeyecek ve yenmesi ve yedirmesi kolay yiyecekler (mesela dilimlenmiş tost kaşarı, kurutulmuş meyve vs), kavanoz mamalar, bebek kaşığı.
  • Uçakta bebeği emzirmeniz gerekirse üzerinize örtmek için bir örtü.
  • Uçak içinin dış ortamdan daha serin olması olasılığına karşı battaniye ve süveter.
  • Daha büyük çocuklar için daha önce hiç oynamadığı oyuncak veya oyuncaklar, müzikli kitaplar, dergiler.

Havaalanına ulaşım

Havaalanına gitmek üzere evden çıkmadan önce “online check-in” işlemleriniz tamamlayın, pasaport, çocukların kimlikleri ve biletleri kolay ulaşılabilecek bir yere hazırlayın. Havaalanına uzak bir şehirdeyseniz (mesela Edirne’den İstanbul’a gidiyorsanız) bu mesafedeki yolculukta çocukların sıkılabileceğini ve daha uçağa binmeden huzursuzlanabileceklerini hesaplayarak, uçuş saatinden epey önce havaalanına varacak şekilde hareket edin. Bu sayede havaalanına erken varmış olur hem siz dinlenir hem de çocuklar havaalanının geniş alanlarında oynayabilir; eğer bebeğiniz varsa uçağa binmeden önce beslenme ve bakım işlerini halletmeye zamanınız kalmış olur.

Bebekli anne havaalanında nelere dikkat etmelidir?

Önceden “online check-in” işlemlerini tamamladıysanız hemen valizlerinizi verip rahata erebilirsiniz. Ama eğer valiz teslim bankosunda uzun bir sıra varsa biriniz valizleri beklerken diğeriniz bebeği veya çocukları havaalanının geniş alanlarında oynatabilir. (Unutmayın, valiz teslim bankosundaki görevli herkesin kimliğini isteyip tüm yolcuları görmek isteyeceğinden, çocuklar ve onları oyalayan kişi fazla uzaklaşmamalı). Birçok havaalanında emzirme ve süt sağma için özel odalar vardır, burayı kullanabilirsiniz.

Bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da bebek arabanızın teslimi. Bebek arabanızı isterseniz uçağa kadar götürebilirsiniz ama bunun için önce bebek arabası için büyük bir isimlik hazırlayıp üzerine bilgilerinizi kaydetmiş olmalısınız. Birçok havaalanında bebek arabası uçağa kadar götürülebilmekte, bebeğin uçağa alınması aşamasında arabayı görevliler teslim almakta, uçaktan inişte de bebek arabası geri verilememektedir. (Uçaktan iner inmez bebek arabanızı hazır bulamayacaksınız, onun için uçaktan en son inenlerden olmaya çalışın)

Bebekle uçağa biniş

Uçağa yolcu alımı başladığında eğer yalnız değilseniz (yanınızda eşiniz veya yakınınız da sizinleyse) yanınızdaki kişiden ayrılın: Bir kişi önden gidip eşyaları yerleştirirken diğeri çocuklarla geride kalıp onların biraz da uzun süre özgür hareket etmesini sağlayabilir. (Bu, özellikle uzun mesafe uçuşlarında çocukların en az sıkılmasını sağlayacaktır)

Bebek arabasını uçak görevlisine teslim aşamasında görevlinin her tür arabayı katlamayı bilemeyeceğini düşünerek katlama işini siz yapın ve arabayı öyle teslim edin.

Bebekle binilen uçağın kalkışı sırasında…

Bebekler ve küçük çocuklar basınç değişikliği olduğunda yutkunarak veya esneyerek kulaklarını/genizlerini açmayı bilemeyecekleri için kalkış ve yükselme boyunca kulaklarını açmak için sık sık, yudum yudum su içirebilirsiniz veya emziğini devamlı emmesini sağlayabilirsiniz. Emzik almayan ve anne sütüyle beslenen bebekler içinse önerimiz kalkış sırasında emzirmek olacaktır. Ancak bebeğin o saatte aç olmasını sağlasanız bile eğer uçak bebeğin dayanamayacağı kadar rötar yaparsa mecburen biraz emzirmeniz gerekecek ama emzirmeyi tamamlamayın ki tam doymayan bebeğiniz uçak yükselirken gene emmek istesin. Daha büyük çocuklar içinse çantanızda sakız bulundurun.

Bebekle binilen uçakta nelere dikkat edelim?

Eğer çocuğunuz küçük bir bebekse kucağınızda işler daha kolay olacaktır ama eğer oyun çocuğuysa o zaman uzun bir seyahat onun ve sizin için bunaltıcı olabilir. Buna engel olmak için uçağa binmeden günler önce çocuğunuza uçağı, uçakta uzun süre oturması gerekeceğini, bunun çok sıkıcı olabileceğini ama sıkılınca onu oyalayacak şeyler bulacağınızı defalarca anlatarak onu yolculuğa hazırlamış olmalısınız. Yolculuğa çıkmadan hazırladığınız ve ulaşması kolay yerdeki seyahat oyuncaklarını çocuk sıkılmadan ortaya çıkarmayın. Hatta yolculuk için daha önce hiç görmediği 1-2 de yeni oyuncağınız olsun; biliyorsunuz çocuklar yeni oyuncaklarla uzun süre oyalanabilirler.

Uçuş sırasında bazı bebeklerin burnu tıkanabilmektedir. Bunun için çantanızda serum fizyolojik damlaları ve burun aspiratörü olsun, uçakta ihtiyaç duyabilirsiniz. Hatta bazı kaynaklarda bebeğin burnuna kurumadığı ve antibakteriyel olduğu için sağılmış anne sütü damlatılabileceğine bile rastladım.

Bebekleri uçakta nereye koyarız?

Eğer çok paranız varsa bebek koltuğunu koymak için ayrı bir koltuk satın almak en güvenli ve rahat yoldur. Ancak bunu yapamıyorsanız 2 yaşa kadar olan bebekler uçuş boyunca anne babanın kucağında özel emniyet kemerine bağlı olacaktır. Daha büyük çocuklar ise erişkinlerin koltuklarında oturabilir ve onların kemerlerini kullanırlar.

Meraklısına not: Amerika’da CARES diye kısaltılan, açılımı: Child Aviation Restraint System, olan özel uçak emniyet kemerleri satılmaktadır. Amazon.com’da bu şekilde aratarak bulabilirsiniz.

Veee uçaktan iniş

Aynı kalkışta olduğu gibi inişte de bebeklerin kulaklarında basınç hissi olabilir; kalkıştaki önlemleri tekrarlayın. İndikten sonra bebek ve çocuklu aileler için en ideali herkesin inmesini beklemektir. Bu sayede yerlere yuvarlanmış olabilecek oyuncak vs’yi de araştırma şansınız olacaktır. Eğer uçağa binmeden az önce bebek arabasını bıraktıysanız uçaktan çıkınca almayı unutmayın. Daha önce de belirttiğimiz gibi uçaktan iner inmez bebek arabanızı hazır bulamayacaksınız, onun için uçaktan en son inenlerden olmaya çalışın.

İlgili Yazılar

Çocuklarda Göğüs Ağrısı

Günlük poliklinik uygulamalarımızda göğüs ağrısı ile özellikle okul çağı ve ergen çocuklar geldiğinde ailelerin kalp hastalığından çok korktuklarına şahit oluyoruz. Oysa göğüs ağrısının kalpten kaynaklanıyor olma olasılığı oldukça düşüktür. Çoğunlukla…

Devamını oku
Ağrıdığı için göğsünü tutar bir kız

Çocuklarda Güneş Güvenliği

Yaz mevsimi, tatil heyecanı, güneşte yatıp dinlenme zevkini getirirken beraberinde daha çok çocuklu aileleri ilgilendiren güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunacağımıza dair endişeleri de getiriyor… Bir yandan güneş ışınlarıyla temas edip…

Devamını oku
Bir anne çocuğunun omuzlarına güneş kremi sürüyor.

Emziren Annenin Oruç Tutması

Bir ramazan daha geldi, çok şükür. Allah hakkını vererek oruç tutmamızı nasip etsin. 17-18 saat sürecek olan bu açlık durumunda bebeğin bundan olumsuz etkilenmesi söz konusu olur mu? Peki emziren…

Devamını oku
Ramazan yemek sofrası