Çocuklarda Kafa Travmaları

Koşarken düşme, yüksekten düşme, kafaya televizyon gibi ağır bir cisim düşmesi, hepsi kafa travması olarak değerlendirilir. Kafa travmalarını kabaca hafif ve ağır (ciddi) travmalar olarak ayırabiliriz: Hafif Travmalar Çocuklarda hafif kafa travmalarında ya hiç bir şey olmaz, sadece ağlar veya birkaç saniyelik bayılma, baş ağrısı, şişlik dışında sorun yoktur. Basit…

Koşarken düşme, yüksekten düşme, kafaya televizyon gibi ağır bir cisim düşmesi, hepsi kafa travması olarak değerlendirilir.

Kafa travmalarını kabaca hafif ve ağır (ciddi) travmalar olarak ayırabiliriz:

Hafif Travmalar

Çocuklarda hafif kafa travmalarında ya hiç bir şey olmaz, sadece ağlar veya birkaç saniyelik bayılma, baş ağrısı, şişlik dışında sorun yoktur. Basit sorulara cevap verip vermediğini veya yaşı küçükse sizinle ve etrafla ilgili olup olmadığını, oyuncakları ile oynayıp oynamadığını vs kontrol edin. Şiş varsa soğuk kompres yapın. Şişlik artarsa doktorunuza danışın. Ağrı kesici olarak şurup tercih edin (bazı fitillerde uyku verici maddeler vardır, bundan dolayı uyku halinin ilaca veya kafa travmasına bağlı olup olmadığını izlemek güçleşir).

Ağır Travmalar

Yüksekten düşme ve araç içi trafik kazaları bu gruptadır. Felçlere, sakatlıklara ve ölüme neden olabilir. Özellikle şuuru kapalı yatıyorsa baş pozisyonunu değiştirmeden doktorun gelmesi beklenmelidir.

Dikkat! Ne Zaman Acile Gidelim?

Bir kafa travması geçiren çocukta şu belirtilerden biri veya birkaçı varsa acil doktora başvurulmalıdır:

  • 5-10 saniyeden uzun süren bayılma
  • Konuşma, yürüme güçlüğü
  • Uzun süren baş dönmesi
  • Kulak veya burun kanaması
  • Havale
  • Tekrar eden kas kasılmaları
  • Solunum düzensizliği,
  • Oturabilecek yaştaki bebeğin oturamamaya başlaması, yürüyebilen bebeğin sendelemesi, konuşmada sarhoş gibi bozulma vs nörolojik bulgular

Bu durumlar varsa hem kafa filmi hem de bilgisayarlı tomografi gerekecektir.

İlgili Yazılar

Çocuklarda Kemik Kırıkları

Basit kas ezilmeleri ve çekmelerinin birçoğu evde tedavi edilebilir. oysa kemik kırıkları ve burkulma sonucu oluşabilecek bağ yaralanmaları uzman doktor tarafından tedavi edilmelidir. Çocuğumda meydana gelen kas ezilmesi veya bertilmeyi…

Devamını oku

Çocuklarda Yanıklar

Küçük çocuklarda yanıklar en fazla rastlanan ev kazalarının başında gelir. Özellikle sıcak su veya sıvılarla haşlanma tarzı yanıklar da en fazla rastlanan yanık şeklidir. Küçük çocuk ve bebekler, özellikle çok…

Devamını oku

Boğulma

Eğer bebeğinizin birden nefesi kesildi, öksüremiyor, ağlayamıyor veya konuşamıyorsa ve o sırada iç çekmeleri oluyorsa boğazına bir şey kaçtı ve nefes borusunu tamamen veya kısmen tıkadı demektir. Hava yolunu hızla…

Devamını oku
Boğulma