Çocuklarda burun kanaması nadiren hayatı tehdit edici bir özelliğe sahip olsa da çocuk ve ailesi açısından kana bulanmış bir yüz görüntüsü oldukça korkunç ve heyecan vericidir. Burun, kanlanması bol bir organdır. Burun kanamaları, birkaç damla ile kısa süren kanamalardan, ciddi boyutlarda, bol miktarda ve uzun süren kanamalara kadar geniş bir yelpaze içerisinde olabilirler. Bu yüzden, her burun kanaması çok iyi değerlendirilmelidir.
Kulak Burun Boğaz uzmanları burun kanamalarını ön ve arka kanamalar olarak ikiye ayırırlar. Ön burun kanamaları burun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir. Arkadan gelen kanama genze doğrudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Hasta sırt üstü yattığında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir.
Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek faydalı olacaktır.
Çocuğunuzda burun kanaması varsa…
Burunun ucundaki yumuşak kısmını başparmağınızla diğer iki parmağınız arasına alın. Burunu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzüne doğru bastırın. Beş dakika böyle bekleyiniz. Başını kalbinden daha yüksek tutmaya dikkat edin. Bu nedenle oturmak ya da baş daha yukarı konumda uzanmak önerilir. Burun ve yanağına buz tatbik edilir.(Bir plastik torba içine buz doldurarak.)
Kanama durduktan sonra tekrar başlamasını önlemek için çocuğun sümkürmesi önlenmeli, ağır şeyler kaldırmak gibi zorlayıcı hareketler engellenmeli, baş göğüs hizasından yukarıda tutulmalıdır. Kanama tekrar başlarsa öncesinin aksine burun sümkürerek temizlenmeli burun içine dekonjestan özellikli burun spreyi sıkılmalı ve parmaklarla sıkılıp gene beş dakika beklenmelidir. Kanama gene durmazsa bir kulak burun boğaz hekimine danışmak gerekir.
Eğer kanama durmayıp artma eğilimi gösteriyor, halsizlik, yorgunluk, soluk bir cilt rengi fark ediliyor, dışarı değil de boğazın arkasından aşağı doğru kanıyorsa bir uzman ile haberleşip acil servise başvurmak gerekir.
Çocuk Doktorunun Notu
Uzun süren tekrarlayan kanamalarda Hemofili hastalığı veya von Willebrand hastalığı gibi doğuştan pıhtılaşma fonksiyon bozuklukları düşünülmelidir. Bu amaçla kan tahlilleri yapılmalıdır.
* Bu yazının hazırlanmasında Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Vakfı‘nın konuyla ilgili broşüründen yararlanılmıştır.