Genel Özellikler ve Yapabildikleri Çevreye olan ilgisi ve keyif dürtüsü zirveye çıkar. Her şeyi çekip eller kurcalar.Yabancılardan korkmaya başlar.Emeklemesi daha becerikli ve hızlıdır. Uzağına düşen bir oyuncağı almak için yanına kadar gitmeye çalışır.Elinden tutulduğunda 2 ayağı üzerine basabilir ancak oturur pozisyondan kendisi kalkmayı çoğu bebek beceremez.Bir bisküviyi tek başına yiyebilmelidir.Bir…

Genel Özellikler ve Yapabildikleri

  • Çevreye olan ilgisi ve keyif dürtüsü zirveye çıkar. Her şeyi çekip eller kurcalar.
  • Yabancılardan korkmaya başlar.
  • Emeklemesi daha becerikli ve hızlıdır. Uzağına düşen bir oyuncağı almak için yanına kadar gitmeye çalışır.
  • Elinden tutulduğunda 2 ayağı üzerine basabilir ancak oturur pozisyondan kendisi kalkmayı çoğu bebek beceremez.
  • Bir bisküviyi tek başına yiyebilmelidir.
  • Bir cismi bir elinden diğerine geçirir.
  • El çırpmayı ve “hoşça kal” demeyi öğrenebilir.
  • Küçük cisimleri avuçlar ve yumruğu ile tutar. Parmak uçlarını henüz kullanamaz. Ancak baş ve işaret parmaklarının yan yüzleri arasında sıkıştırır.
  • Sözcüklerle objeler arasında anlam ilişkisi kurmaya başlar. “Anne, baba” sözcüklerini ilk olarak bilinçli olarak söylemeye başlar.
  • Dişler çıkmaya devam ederken yemeğe ilgisini yitirip yemekle oynuyor olabilir.
  • Gündüz 1–2 kez yarım saat ile 2 saat arasında uyur.

Yapın

Ayağa kalkma, yattığı yerden doğrulup oturması için yardım edin. Bu egzersizleri yapmak için evde boş bir alanda yer minderi hazırlayın veya bir oyun parkı alın.

Gece uyanmalarında mümkün olduğu kadar müdahale etmeyin. Uyuma süresini uzatmayı sağlayın. Ağlamalarını kısaltmak için sakinleştirmek amacıyla hep aynı ninniyi söyleyin. Okşayın ama ışık açıp oda değiştirmeyin, sallamayın.

Okuyun: Resimli kitaplar alın ve her gün huzurlu ve sakin olduğu bir saatte ona okuma zamanı ayırın ve okuma alışkanlığını başlatın.

Konuşun: Dil gelişiminin hızlı olduğu dönemdesiniz. Konuşamasa da duyduklarını kaydeder. Sürekli konuşun, aynı sözcükleri onun tekrarlamasını beklemeden, cümle içinde kullanarak siz yineleyin. Konuşmazsa ümitsizliğe kapılmayın, bilin ki o kayıt ediyor. Zamanı gelince o da duyduklarını tekrarlayacaktır.

Oyuncaklarını sık sık değiştirin. Bazılarını kaldırın. Sonra yenilerini çıkarın yoksa çabuk sıkılır.

Ev güvenlik malzemeleri alın. Hareketlendikçe maruz kaldığı tehlike sayısı artar. Sehpa köşeleri için, köşebent, prizler için kapak, kapılara parmak sıkışmasını önlemek için koruyucu, çekmeceler için kilit vs alın.

Evinizde bebeği zarar verebileceği maddi ve manevi değeri fazla olan eşyaları kaldırın. Aklı erdiği zaman yine koyarsınız.

Beslenme

Balık: Sekizinci ayda balık ve ciğer başlanmalıdır. Sekiz-dokuzuncu aydan itibaren başlanabilir. Mezgit başta olmak üzere palamut, çupra, levrek gibi iri kılçıksız balıklar tercih edilmelidir.

Haşlama veya ızgara yapılan balığın derisi ve kılçığı ayıklanıp beyaz eti ezilip çorbasına da katılabilir, doğrudan beyaz eti de verilebilir. Balık beyin ve göz gelişimi için önemli yeri olan omega yağ asitlerinin tek kaynağıdır. A, D vitamini, kalsiyum ve proteinden zengindir.

Büyüme

 KızlarErkekler
En Az6.150 g / 61,4 cm6.300 g / 62,8 cm
Ortalama8.300 g / 68,5 cm8.700 g / 64,6 cm
En Fazla10.250 g / 75,0 cm10.750 g / 76,2 cm

İlgili Yazılar

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Bebekler ilk aylarında zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler (ortalama 14–18 saat). Ancak bu süre bazı bebeklerde daha kısa olabilir. Uyanık kaldığı süre boyunca huzurlu…

Devamını oku

2 Aylık Bebek Gelişimi

2 aylık bebek özellikleri ve yapabildikleri Bebekler ikinci aylarında neler yaparlar? Gaz azalır mı? İkinci ayda gülme ve tanıma başlar mı? Aşağıda bebeğinizin bu ayki özelliklerini bulabilirsiniz Bebeğiniz ikinci ayına…

Devamını oku

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebek neler yapabilir? 3 aylık bebeğe ek gıda verilir mi? 3 aylık bebek uykusu nasıl olur? Sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz 3 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Yüzüstü yatış…

Devamını oku