10 aylık bebeklerin genel özellikler ve yapabildikleri Kendi kendine ayağa kalkabilir. İki elinden tutulduğunda yürüyebilir. Ayakta dururken oturma pozisyonuna geçebilir.Oyuncağı alınınca öfkelenir.Gece uykusunda kendiliğinden uyanıp ayağa kalkarak uykusunu bozabilir.Müzikten hoşlanır. Müziğin ritmine baş ve el sallayarak eşlik eder.Alışık olduğu ortam dışı yerlerden korkar.Üzüntü, korku vs duygularını anlamlı bir şekilde belli…

10 aylık bebeklerin genel özellikler ve yapabildikleri

  • Kendi kendine ayağa kalkabilir. İki elinden tutulduğunda yürüyebilir. Ayakta dururken oturma pozisyonuna geçebilir.
  • Oyuncağı alınınca öfkelenir.
  • Gece uykusunda kendiliğinden uyanıp ayağa kalkarak uykusunu bozabilir.
  • Müzikten hoşlanır. Müziğin ritmine baş ve el sallayarak eşlik eder.
  • Alışık olduğu ortam dışı yerlerden korkar.
  • Üzüntü, korku vs duygularını anlamlı bir şekilde belli eder.
  • Verilen emirlere uymaya başlar.
  • “Anne- baba” demeye başlar.

10 aylık bebeğe yapılması önerilenler

Artık “Hayır”ın anlamını öğrenen yavrunuza kurallar koymaya başlayın. Otoriter olun. Girilmesi yasak yerlere, ellenmesi yasak şeylere eğilimine, vazgeçmeksizin yasakları delme çalışmasına direnin. Bir kez bir kuralı çiğnerse başka kuralların da çiğnenebileceğini düşünür.

Kızdığınızı, izin vermediğinizi bildiği bir şeyi yapmaya yeltenirse görmezden gelerek “Umursamama” mesajı da bazen işe yarar. Örneğin gözünüzün içine baka baka burnunu karıştırır veya parmağını boğazına götürerek kendini kusturmaya çalışabilir. Bu durumda göz temasından kaçının, onunla ilgilenmeyin. Arkanızı dönüp dolaptan bir eşya alır gibi yaparak kendi işinizle ilgileniyormuşsunuz mesajını verin. Unutmayın “Aman yapma” gibi bir an, çıkış onu tahrik edecektir.

Gündüzleri çok hareketlenen, meraklanan, sürekli alıcıları açık olup kaydetme halinde bulunan bebeğiniz, geceleri bu yorgunlukla uykuya dalma güçlüğü yaşayabilir. Bu nedenle gece haşerelik yapmayın, hararetli oyunlar oynamayın, masal okuyun. Sevdiği şarkıları söyleyin. Işıkları kısın, masal okuyun. Uykuya dalarken yatağa bırakın ve uykuya geçişin yatakta olmasını sağlayın.

10 aylık bebek beslenmesi

Ev yemekleri çeşidini arttırın. Acı ve ekşilerden uzak durun. Parmak gıdalarına başlayabilir: Melamin tabağa koyduğunuz pişmiş et parçaları, ufak muz, elma dilimleri, haşlanmış patates vs kendi kendine yeme çalışmasıdır.

Yemekte siz de ona örnek olun, elinizle yemek yemeyin, ağzınızı şapırdatmayın, ağzınız açık yemeyin.

Yemek çeşitleri arasında seçme ve karar verme şansı tanıyın.

10 aylık bebeğin büyümesi

 KızlarErkekler
En Az6.750 g / 63,5 cm6.950 g / 66,0 cm
Ortalama9.000 g / 71,3 cm9.400 g / 72,5 cm
En Fazla11.200 g / 77,7 cm11.750 g / 79,8 cm

İlgili Yazılar

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Bebekler ilk aylarında zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler (ortalama 14–18 saat). Ancak bu süre bazı bebeklerde daha kısa olabilir. Uyanık kaldığı süre boyunca huzurlu…

Devamını oku

2 Aylık Bebek Gelişimi

2 aylık bebek özellikleri ve yapabildikleri Bebekler ikinci aylarında neler yaparlar? Gaz azalır mı? İkinci ayda gülme ve tanıma başlar mı? Aşağıda bebeğinizin bu ayki özelliklerini bulabilirsiniz Bebeğiniz ikinci ayına…

Devamını oku

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebek neler yapabilir? 3 aylık bebeğe ek gıda verilir mi? 3 aylık bebek uykusu nasıl olur? Sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz 3 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Yüzüstü yatış…

Devamını oku