Sevdiklerimize dair her şey...
Makaleler
»
»

Kahvaltı

Kahvaltı

Bebeklere kahvaltı hazırlanması, yedirilmesi

Bebeklere kahvaltılara 6. ayda başlanabilir. Ancak anne sütü ve altıncı ayda başlanmış olan sebze püreleri ve yoğurt yetiyorsa kahvaltı öğünü 7, 8 hatta 9. aya kadar geciktirilebilir. O zamana kadar tadımlık kahvaltılıklar az az verilerek alıştırılabilir...

Bebeğe altı ya da yedi ayından kahvaltı başlanabilir. Öncelikle bebeğin kahvaltıda verilecek her şeyin tadına tek tek alışması sağlanmalıdır. Karışım veya paparalar yapılarak beslenen bebekler, çocukluk çağında peynir, yumurta veya reçelin tadına tamamen yabancı kaldığı için kahvaltı ettirilememektedir. BEBEĞİNİZ ÇOK KİLOLU İSE ve ALDIĞI ek gıdalar yetiyorsa KAHVALTI BAŞLAMA YAŞI 8-9 AYA KADAR GECİKTİRİLEBİLİR!!! DOKTORUNUZA DANIŞINIZ

Peynirin tuzunu almak için 1 kâse içme suyuna peyniri koyup buzdolabına kaldırın. Peynir sabaha kadar tuzunu salacaktır. (özellikle tam olgunlaşmış beyaz peynirde probiyotik bakteriler daha fazladır ve daha yararlıdır)

Tuzu alınmış 1-2 küp şeker boyunda beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek (Bebek ekmeği gibi vitamin katkılı bebek ekmekleri) veya şekersiz ev yapımı bebek bisküvisi, tahin+pekmez karışımı verilebilir. (DİKKAT, TAHİN ALERJENDİR, ALERJİ YAPARSA VERİLMEZ) Bisküvi, az miktar süt, mama veya ıhlamur gibi bir sıvı ile ezilir. Önce 1-2 tatlı kaşığı ile başlanıp miktarı günler içinde arttırılır. Karışıma tahıllı kaşık mamaları eklenmesi hem lezzetini hem besin değerini son derece arttırır.

Reçel olarak çilek ve böğürtlen vs ‘den ziyade ayva, kayısı gibi alerji yapmayan meyvelerin marmeladı tercih edilmelidir. Mümkünse şeker kullanılmadan yapılmış ev marmelatları veya piyasada bulunan doğal katkısız ve tatlandırıcısız reçeller seçilmelidir.

Beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek, yumurtanın tadına tek tek alışması sağlanmalı, kesinlikle karıştırılarak bulamaç yapılmamalıdır.

Kolesterolden zengin olan yumurta sarısı haftada 3-4 ‘ten fazla verilmemelidir. Yumurta iyice haşlandıktan sonra sarısından 1 nohut kadar verilir, azar azar arttırılarak 8-10 günde tam yumurta sarısına erişilir. İyi pişmiş yumurta sarısı ezilince kuru ve bebeğin yutması güç bir hale gelir. Kolay yutması için peynir veya reçelle karıştırılabilir. Haftada 3-4 yumurtadan fazla verilmemelidir.

Bal, alerji riski ve bal zehirlenmesi (botulizm) tehlikesi nedeniyle 1 yaşından önce hiç verilmemelidir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram