Sevdiklerimize dair her şey...

Dişçi Korkusu

Dişçi Korkusu

Bebeğinizin Ağız ve Diş Sağlığı

İlk süt dişleri 6-12 ay arasında sürmekte, 2.5-3 yaş civarında tüm süt dişleri tamamlanmaktadır. Bebeğinizin iyi ağız hijyenine ve çürüksüz dişlere sahip olması için ilk dişlerinin sürmesini takiben diş hekimine ilk ziyaretlerinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi ve Amerika Çocuk Diş Hekimliği Akademisi bebeklerin ilk ziyaretlerinin ilk dişlerinin sürmesini takiben 6 ay içerisinde olması gerektiğini bildirmiştir.

Ebeveynlerin bebekleri için en dikkatli oldukları bu dönemde ilk diş hekimi ziyareti için endişeli olmaları çok doğaldır. Bebeklerini ilk ziyarette neler beklediği, bebeklerinin herhangi bir acı hissedip hissetmeyecekleri gibi endişeleri olmaktadır.

Bebeklerin ilk ziyaretinde diş hekimi herhangi bir el aleti kullanmamaktadır. İlk ziyarette diş hekimi bebeğin ağız muayenesini anne veya babanın kucağında sadece elleri ile yapmaktadır. İlk ziyaret sırasında diş hekimi bebeğin diş gelişiminin kontrolünü yapar, ağız hijyeninin nasıl sağlanması gerektiği ve diş çürüklerine karşı koruyucu ve önleyici programlar hakkında bilgi vermektedir.

Bebekler ilk 6 ay çocuk doktorlarının da önerisi doğrultusunda sadece anne sütü ile beslenmektedir. Sonrasında anne sütü ile beraber ek besinlere geçilmektedir. Özellikle ek besinlere geçildiği dönem ilk süt dişlerinin sürdüğü döneme denk gelmektedir. Bu dönemde yapılması gereken biberon, anne memesi veya kaşık ile verilen besinlerden sonra dişler üzerindeki besin artıklarının nemli gazlı bez, bebekler için üretilmiş diş fırçaları veya anne parmağına takılan parmak diş fırçaları ile dişlerin temizlenmesidir.

Bebeklere gece sütü veya maması veren annelerin beslenmenin ardından mümkünse bebeklerinin dişlerini fırçalamaları veya nemli gazlı bez yardımıyla temizlemeleri gerekmektedir. Bu uygulamayı yapamıyorlarsa birkaç damla su vererek bebeklerin ağzından süt veya mama artıklarının uzaklaştırılması gerekmektedir. Gece boyunca ağız ortamında kalan besin artıkları erken çocukluk dönemi çürüğüne ya da biberon çürüğüne neden olmaktadır.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Dr. Pınar Yayım

Pedodonti Uzmanı

1981 senesinde İstanbul’da doğdum ve lisans öncesi tüm eğitimimi Kültür Kolejin’de tamamladıktan sonra 2000 senesinde kazandığım Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği bölümünden 2006 senesinde mezun oldum. Fakülteye başladığım ilk yıllardanberi çocuk diş hekimi olmayı istiyordum ve 2007-2011 yılları arasında mezun olduğum fakültede Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) uzmanlığı eğitimimi tamamlamış oldum. Evli ve üç çocuk annesiyim.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram