Sevdiklerimize dair her şey...

Kolik (Gaz Sancısı) Hala Çaresiz mi?

Yenidoğan bebeğin anne babası hastaneden eve geldiğinde ağlayan bebekle baş edebilecek bir doktor ve hemşire bulamayacaklar ve kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalacaklardır. Her bebek ağlar ama bazıları çok ağlar. İşte çok ağlayan bu bebekler anne baba olma zevki tatmamıza engel olup neye uğradığımızı şaşırtırlar.

Bebekler neden ağlarlar?

Yenidoğan bebekler başlıca birkaç nedenden ağlar (tabii ki hasta olmadıkları takdirde)

  1. Açlık: Çözülmesi en kolay sorundur. Peki anne sütünün yetip yetmediğini nasıl anlarsınız?
  2. Gaz sancısı.
  3. Bezinin kirlenmesi: Poposu kakalı bebek sallansa da emzirilse de susmaz, rahatlamaz.
  4. Sıcak veya soğuk.
  5. Uyku gelmesi: Bazı bebekler uykuya dalamadıkları için çok ağlarlar.
  6. Yorgunluk
  7. Can sıkıntısı (biraz daha büyüyünce).
  8. Kaka yapamama: Anal darlığı olan bebeklerde uzun ıkınmalar ve zorlanmalara rağmen kaka ve gaz az ve sık, üstelik de basınçlı çıkar. Bebeğinizde bu tablo varsa makat darlığı olabilir; doktorunuza danışın, gerekirse çocuk cerrahına sorun. makat darlığı hakkında bilgi şu yazıyı mutlaka okumalısınız

Bebeğin her ağlamasında bu nedenler teker teker yeniden kontrol edilmelidir.

Kolik ile gaz sancısı aynı şey değildir

Aslında basit gaz sancıları kolikten farklıdır. Koliğin tıbbi tanımı şöyle: Bir bebeğin başka bir hastalığı olmaksızın 3 hafta üst üste, her hafta en az 3 gün ve her defasında en az 3 saat ağlama nöbetine tutulması. Anlaşılacağı gibi her gazlı bebek kolik tanımına uymuyor.

Gaz sancıları genellikle 2–3. haftalarda ortaya çıkar. Herhangi bir saatte olabilirse de genellikle günün akşam saatlerini tercih eden, ortalama 2–4 saat süren, bağırsak kramplarından kaynaklanan sancı krizleridir. Gaz sancısı bir hastalık değil, bir süreçtir. Kesin nedeni hala bilinmemektedir. Emzirme tekniğindeki hatalar veya burun tıkanıklıkları fazla hava yutmaya yol açarak gazı arttırır. Anne sütü sindirimi sırasında açığa çıkan gazlar ayrıca annenin aldığı bazı gıdalar da (kişiden kişiye değişmekle birlikte portakal, sucuk, salam baharatlı yiyecekler ve bakliyat) koliği arttırabilir.

Gaz sancısı 6–8. haftalarda en şiddetli hale gelir. Bu dönemde geğirti ile gaz çıkarırken kusmalarda da artış olabilir. En geç 3–3,5 aylıkken azalıp kaybolması beklenir.

Gazın başlaması beklenen dakikalarda sıcak bir banyo rahatlatıcı olabilir. Hatta banyo sırasında saç kurutma makinesi ile altının kurutulması sırasında makinenin sesi bebeği rahatlatır. Kolik tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve bebek çayları da vardır ancak ilaçların etkisi bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. Doktorunuza danışınız.

Koliğin şiddetlendiği dönemlerde arabayla gezdirmek de rahatlatıcı olabilir. Sırtını sıvazlamak yetersizdir, canını acıtmayacak kadar şiddetli patpatlamak rahatlık verebilir.

FAYDALI BİR WEB SİTESİ: http://www.babysleepnoise.com adlı sitedeki gürültü seslerini bilgisayarınıza indirin; CD'ye kaydedin ve akşam gaz saatlerinde bu sesleri dinletin.

Ne zaman doktora gidelim?

Kolikli bebeğin kilo alım hızı normal ise endişelenmeyin. Ama kilo alım hızı azalmışsa koliğe bir idrar yolu enfeksiyonu vs eşlik ediyor olabilir. Beraberinde kabızlık ve zor kaka yapma da varsa makat darlığı; kakada kan-mukus varsa başta inek sütü alerjisi olmak üzere gıda alerjisi düşünülmelidir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram