Sevdiklerimize dair her şey...
Makaleler
»
»

Pamukçuk

Genellikle yeni doğan bebeklerin ve süt çocuklarının dudak, yanak iç yüzü, dil ve damağında yüzeysel, süt kesiği gibi beyaz lekeler yapan bir mantar enfeksiyondur. Başlangıçta nokta nokta olur, giderek büyüyerek noktalar birleşir. Altındaki deride yanık gibi kızarıklık ve kanama odakları vardır. İlerlerse bebeğin ağzında acımaya ve beslenme güçlüğüne neden olur.

Pamukçuk Nedeni Nedir?

Pamukçuğun nedeni, Candida Albicans adındaki bir mantardır. Bebeğin ağzına pis el, anne memesi, emzik vs ile dışarıdan bulaşır. Öncelikle pamukçuğu önlemek gerekir. Bunun için anne memesi, her emzirme sonrasında temiz ve kuru olmalıdır. Bebeğin emziği, her gün birkaç kez sabunlu sıcak suyla yıkanmalıdır. Emzik bebek dışında kimsenin ağzına girmemelidir.

Pamukçuk Tedavisi

Hafif pamukçuğun tedavisinde karbonatlı su kullanılabilir. (Bir fincan kaynamış ılımış suya, bir silme çay kaşığı karbonat eklenir). Karbonatlı suya temiz bir tülbent batırılıp ağzının içi günde 3-4 defa bastıra bastıra temizlenir. Bununla düzelmiyorsa mantar ilaçlarının kullanılması gerekeceğinden doktorunuza danışınız.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram