Sevdiklerimize dair her şey...

Akılcı Antibiyotik Kullanımı

Dikkat: Bakteri ve virüs tanımları ile bunların farklarının anlatıldığı yazımızı okuduktan dan sonra bu yazıyı okursanız daha fazla yarar görürsünüz.

Ne tür enfeksiyonlar virüsler tarafından oluşturulur ve antibiyotikle tedavi edilmemeleri gerekir?

  • Aksırık burun akıntısı göz yaşarması ve hafif ateşle seyreden basit gribal enfeksiyonlar
  • Beta bakterisinin neden oldukları dışında boğaz ağrıları
  • Kuru öksürükler
  • Kabakulak, kızamık suçiçeği gibi çocuk hastalıkları (komplikasyona neden olmadıysa)

Virüs enfeksiyonu ile bakteri enfeksiyonunu nasıl ayırt ederim?

Çoğu kez ayırımını yapmak güçtür. Bazen doktorlar bile bunda zorlanır, bazı kan testleri ve boğaz kültürü yapmak gerekir. Virüs hastalıklarında gereksiz antibiyotik kullanımı aynı zamanda burun ve geniz bölgesinde yaşayan sağlıklı bakterilere de zarar vermekte, o bölgenin doğal florasını bozmakta ve hastalığın hem iyileşmesine engel olmakta hem de bazen kötüleşmesine neden olabilmektedir. Antibiyotik kullanmanız gerektiğini düşünüyorsanız doktora mutlaka muayene olmalısınız…

Mesela nezlelerin sonuna doğru ortaya çıkan burundan gelen akıntını yeşil veya sarı olması her zaman bakteriyel enfeksiyonu gösteren bir bulgu değildir. Hastalık seyri sırasında burun salgıları giderek koyulaşarak zaten sarı – yeşil renk alacaktır. Bu sırada antibiyotik kullanımının kendine ve çevresine yararı yoktur Ancak bu sarı-yeşil akıntı 7-10 günden fazla sürerse ve buna ateş, baş ağrısı, halsizlik ,iştahsızlık ve kronik öksürük eklenirse antibiyotik kullanmak gerekebilir. Antibiyotik kullanımı gerekliliğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.

Bakterilerde antibiyotik direnci nedir?

Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımları sonucu dünyada giderek daha güçlü, antibiyotiklere daha dirençli bakteriler gelişmektedir. Peki bu nasıl oluyor? İlginç bir şekilde bakteriler ya antibiyotikleri parçalayan enzimler oluşturuyor, ya kendi hücre duvarı yapılarını değiştirerek antibiyotiğin içlerine nüfuz etmesini engelliyor ya da içeri giren antibiyotiğin bakteriyi öldüren mekanizmasını bozuyorlar… Antibiyotiklere direnç kazanan bakterilerin yaptığı enfeksiyonlar ölümcül olabilmektedir.

Ne yazık ki toplumumuzda çok sık ve yanlış antibiyotik kullanımının önüne geçilememektedir. “Burun akıntım nedeni ile antibiyotik aldım, bebeği emzirebilir miyim?” sorusu her gün cevaplamak zorunda kaldığımız bir soru haline geldi maalesef.

Bu arada şu korkunç gerçeği de bilmeniz gerekiyor: İlaç firmaları artık antibiyotik keşfi için daha fazla uğraşmak istemiyorlar. Çünkü keşfedilip üretilen her yeni antibiyotiğe hemen bakteriyel direnç gelişiyor. O zaman firmalar tansiyon veya depresyon ilacı keşfine zaman ve para ayırmayı (haklı olarak) daha uygun buluyorlar.

G20 zirvelerinde de antibiyotik direnci konuşulduğunu biliyor muydunuz? Bilim adamları çok dirençli bakterilerin yaptığı enfeksiyon salgınları nedeniyle antibiyotik öncesi çağlardaki gibi kitlesel ölümlerden korkuyorlar. Bu salgınlara bağlı olarak 2040-2050'li yıllarda milyonlarca ölüm bekleniyor

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram