Sevdiklerimize dair her şey...

Kedi Tırmığı Hastalığı

Adı ilginç ama kendi ilginç olmayan bir hastalık. Aslında bir enfeksiyon bu. Vakaların %90’ından fazlasında yakın zamanda kedi ile öyle ya da böyle temas hikayesi mevcuttur. Kedi ile temas hikayesi olmadan bile kedi tırmığı hastalığı görülebilmektedir.

Bartonella henselae denen bir bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Vakaların çoğunun çocuk olma nedeni muhtemelen çocukların kedilerle daha fazla oynuyor olmasıdır.

Hastalık kediden kediye karasineklerle bulaşırken; sinekten insana hastalık bulaşması mümkün değildir. Kediler ise hastalık belirtisi göstermeksizin aylarca bakteriyi salyalarında taşıyabilirler.

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri

Bir kedi tarafından ısırılan veya tırmalanan hastanın derisinde bakteri giriş yeri olan ağrısız bir şişlik, kabarcık ortaya çıkar. Haftalar sonra giriş yerinin yakınındaki lenf düğümlerinde ağrılı bir şişlik belirir. Örneğin eldeki ısırık sonrası koltuk altında, ayaktaki ısırık sonrası ise kasıkta lenf düğümleri şişer. Giderek büyüyen lenf düğümü 6-7 cm boyuta ulaşabilir. Üzeri sıcak ve kızarıktır. Vakaların sadece 3’te birinde ise ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik gibi sistemik enfeksiyon bulguları da vardır.

Nadiren daha ağır hastalık belirtilerine neden olur.

İnsandan insana bulaşma söz konusu değildir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tanısı

Tanı için deri testleri, kan tahlilleri, lenf düğümünden iğne ile parça alınması vs gerekebilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavisi

Vakaların çoğu tedavi gerektirmeksizin kendiliğinden düzelir. Nadiren şişen lenf düğümü o kadar ağrılıdır ki iğne ile içinden sıvı alıp şişi indirmek sureti ile ağrıyı da dindirmek gerekebilir. Tedavide antibiyotik kullanımı esastır.

Kedi Tırmığı Hastalığından Korunma

Çocuklarınızın sokak kedileri ve sahipsiz kedilerle oynamasına izin vermeyin ve onları bu konuda eğitin. Ev kedilerinin, kedi tırmığı hastalığından korunma amacı ile uzaklaştırılması gereksizdir. Ama yine de kediyi, tırmalamaya tahrik edecek oyunlar oynanmaması öğretilmelidir. Bu hastalığın aşısı henüz yoktur.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram