Sevdiklerimize dair her şey...

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Gözyaşı, alt ve üst göz kapağının burna yakın ucundaki bir delikten emilip, ince bir kanal yoluyla burun arkasına akar. Çoğu bebekte kanalın burna açılan alt ucu doğum sırasında ince bir zarla kaplıdır ama birkaç hafta içinde bu zar kendiliğinden yırtılarak açılır. Yırtılarak açılma gecikirse ya sürekli ya da nezle gibi bir enfeksiyon sırasında ara ara olan gözyaşının dışarı akması ve kirpiklerde yapışma oluşur. Burun kenarına, alt kapağın biraz aşağısına basmakla tıkalı gözyaşı kanalından gözün içine doğru iltihabın geldiği görülebilir. Bu çocuklarda sık sık göz iltihapları (konjonktivit) görülebilir. Konjonktivitin tipik belirtisi olan çapaklanma antibiyotikli göz damlaları ile düzelir ama ilaç kesilince hemen tekrarlama eğilimindedir.

Önemli olan sulanmanın doğumsal glokomdan da kaynaklanabileceğini bilmek ve gözde kızarıklıkla birlikte şeffaf olan korneada bulanıklık ve gözlerde büyüme varsa bu sulanmanın sadece kanal tıkanıklığına bağlı olamayabileceğini düşünmektir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığında masaj tedavisi

Tedavide en önemli şey annenin çocuğunun gözüne günde en az 4 seans halinde ve her defasında en az 10 kez kanalı aşağıya doğru sertçe sıvazlayarak masaj yapması ve tıkanıklığın üstünde birikmiş olan sıvıyı daha basınçla aşağıya iterek ince zarın yırtılmasını kolaylaştırmasıdır. Çapaklanma varsa doktorunuzun önerdiği göz damlalarının da kullanılması gerekir.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığında ameliyat

Masajla tedavi yaparak çocuk en az 1 yaşına gelene dek beklenmelidir. Buna rağmen açılmadı ise “problama” denen bir girişimle burun içindeki ince zarın delinmesi sağlanır. Ameliyathanede bebek maske ile anestezi verilerek uyutulur, ince bir tel ile (prob) gözyaşı kanalı giriş deliğinden girilir ve kanal boyunca ilerlenerek dipteki zar delinir.

Bu işlem için en az 1 sene beklenmelidir. Çünkü bu bebeklerin %95’inde zar 1 sene içinde yırtılır. Eğer 1 yılda kendiliğinden açılmadı ise problama ile açılma şansı %90dir. İlk problamada açılmayanlara ikinci problama denenir ama bu kez de açılmadıysa hastalara cerrahi olarak yeni bir kanal oluşturma ameliyatı uygulanır.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram